חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מבחן מפע”ם

שיתוף:

בחינת מפע”ם (מבחן פסיכומטרי על מחשב) היא פורמט של הבחינה הפסיכומטרית המיועדת לנבחנים בתנאים מותאמים. חומר הבחינה זהה לחלוטין לחומר הבחינה הפסיכומטרית בגרסת הדף ועפרון שלה וגם סולם הציונים זהה לסולם שכולם מכירים (200 – 800).

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית קולורס מונפרד אדנדום סילקוף, מרגשי ומרגשח. עמחליף קולורס מונפרד אדנדום סילקוף, מרגשי ומרגשח. עמחליף גולר מונפרר סוברט לורם שבצק יהול, לכנוץ בעריר גק ליץ, ושבעגט ליבם סולגק. בראיט ולחת צורק מונחף, בגורמי מגמש. תרבנך וסתעד לכנו סתשם השמה – לתכי מורגם בורק? לתיג ישבעס.

יחד עם זאת, בין גרסת המפע”ם לגרסת הדף והעיפרון יש כמה הבדלים מהותיים:

  • הבחינה מתבצעת על מחשב  (טוב, בטח הבנתם את זה כבר מהשם).
  • סדר הפרקים בבחינה קבוע – מטלת כתיבה (חיבור), חשיבה מילולית, חשיבה כמותית ואז אנגלית. שימו לב, יש רק פרק אחד מכל סוג.
  • הבחינה היא בחינה אדפטיבית, כלומר היא מתאימה את עצמה. לאחר כל שאלה המחשב אומד את יכולת הנבחן על פי כל התשובות שהשיב עד לאותו הרגע, ובהתאם לכך בוחר את השאלה הבאה שתוצג (כמובן, בהתחשב בנושאים שהוצגו עד אותו רגע, תוך הקפדה על מינון נכון של סוגי השאלות בכל תחום). כפועל יוצא מכך, כל נבחן צפוי לקבל אוסף אחר של שאלות.  כמו כן, בניגוד לבחינה בגרסת הדף והעיפרון, לא ניתן לחזור לשאלות הקודמות (כן, גם לא באותו הפרק) וכל תשובה של הנבחן היא סופית.
  •  מספר השאלות בכל פרק, כמו גם מספר השאלות מכל סוג עשוי להשתנות מנבחן לנבחן. זאת מכיוון שהמחשב עוצר את הבחינה רק כאשר הוא מצליח ‘להינעל’ על ציון. לעיתים  – נדירות יחסית – כאשר המחשב לא מצליח ‘להינעל’ על ציון ומשך הבחינה מתארך מאוד מוצעת לנבחן האפשרות להשלים את הבחינה ביום אחר.
  • במהלך הבחינה יש הפסקות – 5 דק’ בסוף מטלת הכתיבה ובין כל שני פרקים סמוכים וכן 2.5 דק’ הפסקה במהלך כל פרק).
  • את החיבור ניתן להקליד במקום לכתוב (נתון לבחירה ביום הבחינה, אך לא ניתן לשנות את ההחלטה לאחר שהודעתם לבוחנים). בדרך כלל למטלת הבחינה מוקצות 35 דקות – אם קיבלתם זימון לבחינה שימו לב לכתוב בהקשר זה כי נתון זה עשוי להיות שונה מנבחן לנבחן.
  • היות ואת החישובים או הסרטוטים איתם הנבחן רוצה לעבוד הוא לא יכול לעשות על מסך המחשב, כל נבחן מקבל דפי טיוטה.
  • לכל סוג שאלה מוקצב זמן שונה לפתרון. להלן פירוט הזמן המוקצב לכל שאלה:
תחום נושא זמן מוקצב בדקות
מילולי אנלוגיות 1.5
קריאת קטע הקריאה (לפני וללא צפייה בשאלות) 7
שאלה על קטע הקריאה (ניתן לעיין בקטע) 4
שאלת הבנה והסקה (לא כולל השלמת משפטים) 4
השלמת משפטים 3
תחום נושא זמן מוקצב בדקות
כמותי שאלות ובעיות (אלגברה, גיאומטריה, בעיות מילוליות) 4
עיון בתרשים (לפני וללא צפייה בשאלות) 5
שאלת הסקה מתרשים (ניתן לעיין שוב בתרשים) 4
תחום נושא זמן מוקצב בדקות
אנגלית השלמת משפטים 2
ניסוח מחדש 4
קריאת קטע הקריאה (לפני וללא צפייה בשאלות) 7
שאלה על קטע הקריאה (ניתן לעיין שוב בקטע) 4
טבלת פסיכומטרי לפי זמנים

היות שהחומר למבחן איננו שונה כלל – ניתן ללמוד את החומר בדיוק כפי שהייתם לומדים אילו הייתם ניגשים לבחינה הדף והעיפרון, למשל, באמצעות ‘הפסיכומטרי של המדינה’, או באמצעות הקורסים במכונים השונים (שמענו שיש גם כמה שמתמחים בהוראה לנבחני מפע”ם, אבל אין לנו המלצה מיוחדת). יחד עם זאת, בכל הנוגע לתרגול – יש לנו כמה המלצות ייחודיות לתלמידי מפע”ם.

  • קחו את הזמן. פעמים רבות נבחני דף ועפרון (במיוחד נבחנים ברמה גבוהה) מנצלים את השאלות הקלות שנמצאות בתחילת הפרק כדי להרוויח זמן אותו ינצלו עבור שאלות מאוחרות יותר. לנבחני מפע”ם הפרקטיקה הזאת חסרת כל ערך. לכן, קחו את הזמן. הקפידו לקרוא היטב את הנתונים ואת השאלה (כדי שחלילה לא תתבלבלו בין “מה ייתכן” לבין “מה אינו ייתכן”?  וכדומה). אם יש סרטוט – העתיקו אותו, אם יש חישוב שצריך לבצע – רשמו אותו וודאו שבחרתם בתשובה הנכונה לפני שאתם עוברים לשאלה הבאה. הרשו לעצמכם להירגע, גם תוך כדי פתרון שאלות. שימו לב – הימנעו מהדפסת שאלות ופרקים, על מנת לתרגל בתנאים זהים לתנאי המבחן. בנוסף, אם הותר לכם השימוש במחשבון – השתמשו אך הקפידו להשתמש אך ורק בפעולות המותרות לכם. ביום הבחינה תקבלו מחשבון אשר מאפשר רק את פעולות אלו.
  • לאחר כל שאלה – גם אלה מהן שפתרתם נכון – הקפידו לקרוא את הפתרונות המלאים. העניין חשוב במיוחד בתחום הכמותי בו פעמים רבות ניתן לפתור את השאלה ביותר מדרך אחת. השליטה בדרכי פתרון מרובות עשויה לסייע לכם כאשר תגיעו לשאלות איתן קשה להתמודד בדרכים הקלאסיות לפתרון. גם בנושאים כמו אנלוגיות או ניסוח מחדש באנגלית – פעמים רבות כמות הזמן מאפשרת עבודה יסודית עם התשובות במקרה שעדיף לפסול תשובות מאשר פשוט לבחור בתשובה הנכונה.
  • תרגלו עם ה-ADAPTOR (מופתעים נכון? כמעט כמו הקטע שמפע”ם זה – מבחן פסיכומטרי על מחשב). וברצינות, המערכת מאפשרת תרגול אדפטיבי המזכיר מאוד את אופי המבחן. אמנם יש כמה הבדלים בין התרגול בפלטפורמה שלנו לבין ביצוע בחינת מפע”ם (כמו העובדה שאצלנו אתם יכולים לבחור איזה נושא לתרגל – וכמה) אבל אין עוררין שהתרגול בפלטפורמה האדפטיבית שלנו דומה יותר למבחן מאשר תרגול בספר. 


כמובן, בין אם אתם ניגשים לבחינת מפע”ם או לבחינת הדף והעיפרון – נאחל לכם בהצלחה.